Schaduw en verkoeling in de tuin

Schaduw en verkoeling in de tuin

Het voorjaar begon herfstachtig en opeens zitten we met zomerse temperaturen. Zeker in de stad kan het benauwend warm worden en we moeten alert zijn dat onze huid niet vuurrood verbrandt door de zon. Smeer je goed in, drink voldoende water en vermijd de zon midden op de dag, tussen 12.00 en 15.00 uur, zo veel mogelijk, want dan is de zonnekracht op zijn sterkst. Ook je huis- en tuindieren kunnen nu wel wat schaduw en verkoeling gebruiken. We gaan immers alweer richting de langste dag van het jaar, 21 juni. Ons tuincentrum in Alphen a/d Rijn, Oegstgeest, Rijsbergen, Wassenaar en Woerden geeft graag tips om je hoofd – en je lichaam – in de tuin en op het balkon aangenaam koel te houden.

5 tips voor een 'coole' tuin en koel balkon

1. Creëer schaduwplekken

Je kunt kiezen voor natuurlijke oplossingen, bijvoorbeeld door een (parasol)boom te planten, of een pergola of houten overkapping te laten begroeien met klimplanten, zoals een klimroos, klimop, blauwe regen, clematis en/of druif. Daarnaast hebben wij een groot sortiment parasols en schaduwdoeken. Er zijn bijvoorbeeld tuin- en picknicktafels waar je een parasol in kunt plaatsen, kleine, ronde parasols met een standaard en grote vierkante parasols die je kunt zwenken. Je kunt ook denken aan een zonneluifel tegen de gevel. Met voldoende schaduw in de tuin en op het balkon doe je niet alleen jezelf, maar ook honden, katten, kippen en konijnen een plezier.

2. Geef wind de ruimte

Zelfs het kleinste briesje kan verkoelend werken. Sluit de tuin niet geheel af met schuttingen of muren, maar plant struiken en hagen op de erfafscheiding. Dat is ook veel beter voor de biodiversiteit. Hagen en struiken bieden nestelplaats en beschutting aan vogels en andere kleine dieren en bieden egels de mogelijkheid van tuin naar tuin te wandelen, op zoek naar voldoende voer (slakken!).

3. Planten in plaats van tegels

Een geheel betegelde tuin helpt zeker niet tegen de hitte. Integendeel. Tegels (vooral donker gekleurde exemplaren) kunnen erg warm worden en houden de hitte lang vast, terwijl planten verkoeling brengen. Loop je graag op blote voeten, dan voelt een gazon veel aangenamer aan dan die hete tegels. Zeker in de ochtend, wanneer het gras bedekt is met dauw. Heel warme tegels zijn ook niet fijn voor je hond of kat. Je kunt ook een betegeld pad vervangen door een pad met kruipende kruiden. Die geuren niet alleen lekker wanneer je erover loopt, maar je kunt de kruiden ook nog eens gebruiken in de keuken of in een cocktail, mocktail of ijsthee. Kijk in ons tuincentrum naar kruiden zoals kruiptijm, loopkamille en kruipende rozemarijn. Deze kun je ook tussen de tegels of tussen het grind planten.

4. Kabbelend, stromend en spetterend water

Alleen al het geluid van kabbelend water werkt verfrissend, ook voor je huisdieren. Insecten, vogels en andere kleine dieren doe je een plezier met een drinkwaterschaal of (mini)vijver. Zorg voor voldoende vers drinkwater voor honden en katten. Zet eventueel buiten in de schaduw een extra drinkbak voor ze neer. Verder hebben wij allerlei soorten waterornamenten, groot en klein. Plaats eventueel een fontein(tje) in de vijver of zet de zwenksproeier aan (in de ochtend of avond, anders verdampt het water meteen weer en kunnen planten en het gazon in de volle zon verbranden). Kinderen vinden het natuurlijk geweldig om op een warme dag te spelen in een (opblaasbaar) zwembadje of een watergevecht te houden met gieters en waterpistolen. Vergeet ze dan niet regelmatig in te smeren met een waterproof zonnebrandproduct.

5. Schaduw voor dieren én de wormencompostbak

Ook dieren waar je misschien niet meteen aan denkt kunnen last krijgen van de warmte. Zet onder andere de wormencompostbak, het kippenhok en konijnenhok op een schaduwrijke plek. Of dek deze af met een oud wit laken.